NOS NieuwsAangepast

Boete voor St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein krijgt een boete van 2,5 miljoen euro wegens verkeerd declareren. Dat melden het ziekenhuis en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Vorig jaar stelde de NZa een onderzoek in na aanwijzingen dat er mogelijk foutieve declaraties waren verstuurd. Het ziekenhuis liet zelf ook onderzoek doen. In totaal bleek 24,6 miljoen euro niet juist gedeclareerd te zijn. Het ziekenhuis betaalt dat bedrag terug aan de zorgverzekeraars.

De verkeerde declaraties werden tussen 2008 en 2012 verstuurd. Het ging jaarlijks om 1 procent van de omzet.

Het declareren ging bijvoorbeeld fout doordat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis lagen, standaard een hele dag verpleging werd opgegeven. Dat was niet in alle gevallen geoorloofd. Ook bracht het ziekenhuis een spiraaltje in rekening voor patiënten die dat al hadden betaald bij de apotheek.

Voorbeeld

Het ziekenhuis werkte mee aan het onderzoek van de NZa. Daar is bij het bepalen van de boete rekening mee gehouden. Volgens de NZa geldt de houding van het St. Antonius Ziekenhuis als een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Er was geen sprake van opzet, maar er zijn wel fouten gemaakt, zegt de Zorgautoriteit. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om de fouten in de toekomst te voorkomen.

In 2011 kreeg de Ommelander Ziekenhuis Groep uit Winschoten een boete van 500.000 euro voor een soortgelijke fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl