NOS NieuwsAangepast

Partijen Syrië weer aan één tafel

De Syrische regering en de oppositie hebben in Genève weer direct met elkaar onderhandeld. Gisteren had VN-bemiddelaar Brahimi nog afzonderlijke gesprekken met de delegaties.

De bijeenkomst van vandaag begon met een minuut stilte voor de doden die er door het conflict zijn gevallen. Brahimi heeft de partijen waarschijnlijk voorgesteld om vandaag te praten over het beëindigen van het geweld. Morgen zou dan gesproken moeten worden over een overgangsregering.

Vertragen

De verwachtingen over het slagen van de Syrië-conferentie in Genève zijn niet hoog. De regering en de oppositie staan op veel punten lijnrecht tegenover elkaar. Gisteren begon de tweede ronde van de onderhandelingen.

Volgens een woordvoerder van de oppositie probeert de overheidsdelegatie de besprekingen te vertragen door maar één korte sessie per dag te houden. De oppositie wil langere sessies, om zo snel mogelijk een eind te maken aan het geweld.

Voedselpakketten

Bij de eerste ronde van de gesprekken, vorige maand, is alleen een akkoord bereikt over hulp aan de belegerde stad Homs. De afgelopen dagen zijn zo'n duizend inwoners van de binnenstad van Homs geëvacueerd. Ook zijn er voedselpakketten afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl