NOS NieuwsAangepast

Sociale werkplaatsen in opstand

In Den Haag demonstreren duizenden mensen tegen de kabinetsplannen voor de sociale werkplaatsen. Staatssecretaris Klijnsma wil de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong samenvoegen in één Partcipatiewet. De hervorming gaat gepaard met een bezuiniging. Het is de bedoeling dat mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk werken in reguliere banen.

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak zijn bang dat veel mensen hun baan kwijtraken en ze vinden dat het vangnet van de sociale werkplaatsen moet blijven. Volgens hen verkeren veel werknemers met een arbeidshandicap in grote onzekerheid.

Laten vallen

Abvakabo-voorzitter Van Brenk zei in Den Haag dat Klijnsma de sociale werkplaatsen laat vallen. "Ze raken hun werk kwijt, de rest van hun leven wordt hun inkomen bevroren en ze krijgen ook nog een slecht pensioen."

Klijnsma was zelf ook bij de demonstratie. Ze zei dat ze de zorgen van de mensen in de werkplaatsen snapt. Maar ze benadrukte dat mensen die nu in een sociale werkplaats werken hun oude rechten houden en dat ze extra geld uittrekt voor de pensioenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl