NOS NieuwsAangepast

Wibra tekent Bangladesh-akkoord

Textielketen Wibra heeft alsnog zijn handtekening gezet onder een akkoord waarin de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh wordt geregeld.

Minister Lilianne Ploumen (PVDA) van Buitenlandse Handel viel in november vorig jaar openlijk een aantal bedrijven aan die volgens haar het convenant niet wilden ondertekenen. Ze noemde Wibra, Prénatal en Coolcat als voorbeelden. Ploumen verweet de ketens dat ze geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor de textielarbeiders die goedkoop en onder slechte arbeidsomstandigheden de kleding maakten.

Kritiek

De bedrijven zeiden dat ze het zogeheten Bangladesh Accord niet wilden tekenen, omdat ze vonden dat er nog te veel onduidelijkheden waren. Voor Wibra zijn die gedeeltelijk weggenomen en is dat de reden om nu toch een handtekening onder het convenant te zetten.

In een media-verklaring zegt het bedrijf uit Epe: "Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten ruimte voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar." Het bedrijf is niet bereikbaar voor nader commentaar.

Handtekening

Prénatal tekende eind november als eerste van de drie genoemde bedrijven het veiligheidsakkoord.

Modeketen Coolcat zette een paar weken later de handtekening, ondanks veel kritiek op minister Ploumen. CoolCat-topman Roland Kahn noemde de actie van Ploumen 'schandalig en schadelijk' voor zijn bedrijf. Ook na de ondertekening bleef de topman kritiek houden op Ploumen. Hij omschreef haar eind vorige maand in opnames met een verborgen camera van het VARA-programma Rambam als 'één of andere linkse kutminister'.

Ploumen reageerde met de opmerking: "Ach, mannen zeggen wel eens wat."

Instorting

Aanleiding voor de actie van minister Ploumen om Nederlandse bedrijven het veiligheidsakkoord te laten tekenen was het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh op 24 april, waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen.

Positief

Minister Ploumen reageert positief op de stap van Wibra om zich aan te sluiten bij de ondertekenaars. "Het is echt van groot belang dat ook zoveel mogelijk Nederlandse bedrijven dit internationale akkoord onderschrijven. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de inspanningen om de werkplaatsen van miljoenen textielarbeiders in Bangladesh veiliger te maken. Iedere modeketen, groot of klein, heeft daarbij een verantwoordelijkheid. Mooi dat ook Wibra deze heeft opgepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl