NOS NieuwsAangepast

Experimentele therapie bij kanker

Sommige kankerpatiënten, bij wie de bestaande behandelmogelijkheden geen uitkomst meer bieden, kunnen vanaf vandaag aanspraak maken op een nieuwe experimentele behandeling.

Via het online platform MyTomorrows worden middelen aangeboden die officieel nog niet op de markt zijn, maar die zich in zo'n ver onderzoekstadium bevinden, dat de IGZ in sommige gevallen toestemming kan geven om deze middelen eerder toe te staan. De patiënt moet in zo'n geval samen met de behandelend arts een aanvraag indienen.

Het idee van MyTomorrows is al enige tijd geleden ontstaan. Toen een familielid van MyTomorrows directeur Sjaak Vink kanker kreeg en de familie zich verbaasde over het feit dat dat familielid geen toegang had tot (vergevorderde) experimentele middelen. De optie bestaat voor onder anderen patiënten met nier-, prostaat- en darmkanker.

Kosten

Volgens Sjaak Vink kost een behandeling met immunotherapie een patiënt gemiddeld 10.000 euro. De kosten zijn voor eigen rekening. Voordat een geneesmiddel op de markt komt, moet het vier onderzoeksfasen doorlopen. Volgens Vink duurt het vaak onnodig lang voordat de middelen beschikbaar komen voor patiënten.

De Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deelt die opvatting, maar is terughoudend over de manier waarop MyTomorrows te werk gaat. "Je creëert een schijntoegankelijkheid", zegt de NFK-woordvoerder. "Lang niet iedereen heeft geld genoeg om deze experimentele therapie te betalen. Wij vinden ook dat het registratieproces voor medicijnen sneller moet kunnen en daartoe moet veel meer overleg plaatsvinden, met bijvoorbeeld de overheid."

Het toonaangevende vakblad Science riep immunotherapie voor kanker uit tot wetenschappelijke doorbraak van het jaar 2013. Maar behandeling met immunotherapie voor kanker is nog nergens ter wereld officieel geregistreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl