NOS NieuwsAangepast

Conflict Japan-China over kamikaze

Plannen van een Japans stadje om brieven van kamikazepiloten tot Werelderfgoed te laten verklaren, vallen verkeerd in China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de piloten, die zich in de Tweede Wereldoorlog met hun vliegtuigen te pletter lieten vallen op Chinese doelen, geen erkenning verdienen.

De burgemeester van Minamikyushu in het zuiden van Japan heeft vorige week 333 afscheidsbrieven van de zelfmoordpiloten bij de VN-organisatie Unesco ingediend, in de hoop dat ze tot Werelderfgoed worden verklaard. Volgens de burgemeester is het belangrijk om de brieven te behouden. Ze zouden het belang van vrede en de ellende van oorlog duidelijk maken.

China wil daar niets van weten. "Dit is een poging om de Japanse militaire geschiedenis te verfraaien", zegt het ministerie in Peking. China zegt dat als de brieven inderdaad Werelderfgoed worden, Mein Kampf van Adolf Hitler ook best op de lijst kan.

Omstreden voorstel

Kamikazepiloten vlogen zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog opzettelijk te pletter op vijandelijke doelen. Zo'n 4000 vliegers kwamen op die manier aan hun einde.

Het is niet de eerste keer dat Japan een omstreden voorstel doet voor de Werelderfgoedlijst. Vorig jaar werden fabriekscomplexen waar Koreanen dwangarbeid moesten verrichten aangedragen. Unesco heeft daarover nog geen besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl