NOS VoetbalAangepast

Zeven serieuze Kuipplannen

Zeven plannen voor een nieuwe of een gerenoveerde Kuip zijn door naar de tweede ronde. Dat heeft de commissie die de plannen onderzoekt vanochtend bekendgemaakt. In de ontwerpen is zowel sprake van nieuwbouw als renovatie van de Kuip.

Het onderzoek was nodig nadat in juli vorig jaar de gemeenteraad van Rotterdam tegen een garantstelling van 165 miljoen euro voor een nieuw stadion had gestemd. Feyenoord vroeg drie man, oud-wethouder Wim van Sluis, Feyenoord-commissaris Jos van der Vegt en zakenman Hans Vervat om opnieuw onderzoek te doen naar de toekomst van het Feyenoordstadion.

Tot eind januari mochten plannen worden ingediend. Commissie-voorzitter Wim van Sluis zei vandaag dat er hoe dan ook gekeken gaat worden naar wat er met de oude Kuip gaat gebeuren. "De ontwikkeling van een nieuw stadion zonder iets te doen met de oude Kuip is geen optie." Volgens de commissie hebben alle serieuze kandidaten huiswerk gekregen.

"We zullen de plannen beoordelen aan de hand van honderd criteria. Daar zitten harde criteria bij zoals de kosten en de bezoekerscapaciteit. Maar ook zachtere criteria. Is het aantrekkelijk voor supporters, is er draagvlak onder de bewoners van Rotterdam?"

Feyenoord blijft in de buurt

Uit de eerste inventarisatie is duidelijk geworden dat het stadion zeer waarschijnlijk in de Stadiondriehoek komt. "Het ligt voor de hand dat we niet naar Varkenoord, niet naar Ahoy gaan en ook niet bouwen aan de oevers van de Maas.

De commissie wil dat de plannenmakers ook kijken naar de ontwikkeling van de omgeving. "Waar komen parkeerplekken, komt er een transferium, dat soort zaken. Wij zouden het een goede zaak vinden als ook de politiek in Rotterdam aan die discussie bijdraagt. Bij ons leeft het het idee dat het goed zou zijn als de gemeente uiteindelijk in meer of mindere mate participeert in het stadionplan."

Het goedkoopste plan komt van bouwkundig hoogleraar Hennes de Ridder en kost 63 miljoen euro. Hij gaat uit van een verbouwing van de Kuip. Het opvallendste detail aan zijn plan is dat het veld vier meter lager komt te liggen. Het duurste plan is van VolkerWessels en MVSAarchitecten en kost 240 miljoen euro. In dit plan komt er een nieuw stadion op de plek van de oude Kuip, met behoud van oude elementen uit het huidige stadion.

Eind maart moet de commissie eruit zijn en zullen de plannen worden voorgelegd aan de Rotterdamse politiek. Eind april komt de commissie dan met de definitieve aanbeveling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl