NOS NieuwsAangepast

Advocaten in het geweer tegen MIVD

De advocaten Knoops en Ruperti gaan hun persoonsgegevens opvragen bij het ministerie van Defensie. Ze doen dat uit protest tegen de afluisterpraktijken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook zij zelf worden afgeluisterd, denken de advocaten.

Volgens de advocaten komt de MIVD overal mee weg, met het argument dat staatsgeheimen worden onderzocht. Met het opstarten van een artikel-47-procedure wil het tweetal een signaal afgeven, zegt Knoops.

"Het is nu onduidelijk wat de MIVD wel mag en wat niet", zegt Knoops. In het 'gewone' strafrecht is de politie wettelijk gedwongen om taps tussen advocaten en cliënten te wissen. Maar de MIVD hoeft in het militaire strafrecht volgens Knoops aan niemand verantwoording af te leggen.

Afghanistan

De twee advocaten hebben concrete aanwijzingen dat telefoongesprekken met militaire cliënten zijn afgeluisterd. Ruperti noemt in De Telegraaf het voorbeeld van een Afghanistanveteraan, die kort na een telefoongesprek met Ruperti werd benaderd door de MIVD. "Ze wisten alles en dat was alleen mogelijk als ze ons hadden gehoord."

Knoops zegt dat het vrij verkeer tussen verdachte en raadsman in het geding is. "Die militaire verdachten komen bij ons juist voor rechtsbescherming, en dan is het natuurlijk vreemd als je als advocaat moet zeggen: houdt u er rekening mee dat de MIVD dit afluistert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl