Syrië-overleg gaat tweede ronde in

In Genève begint vandaag de tweede ronde van de vredesconferentie over Syrië. Onder leiding van VN-gezant Brahimi zullen vertegenwoordigers van de Syrische regering en de oppositiebeweging Syrische Nationale Coalitie weer met elkaar praten.

De eerste ronde, die begon op 22 januari, leverde weinig concrete resultaten op. Na negen dagen praten sprak Brahimi van "een zeer bescheiden begin". Hij vond dat de partijen "op een aanvaardbare manier betrokken" waren.

Evacuatie Homs

Tijdens de eerste ronde werd wel gesproken over de evacuatie van inwoners uit de binnenstad van Homs, die al anderhalf jaar belegerd wordt. Vorige week werd daarover in Syrië zelf een akkoord bereikt. De afgelopen dagen hebben honderden vrouwen en kinderen Homs kunnen verlaten.

De regering en de oppositie beschuldigen elkaar ervan dat ze de hulpverlening in Homs saboteren. Zo werden evacués en hulpverleners beschoten, ondanks de afspraak dat de gevechten gedurende de evacuatie zouden worden gestaakt.

Voorzichtig optimistisch

Het doel van de Syrië-conferentie - een einde aan het geweld en de vorming van een overgangsregering - lijkt nog ver weg. De gesprekken in de eerste ronde leidden af en toe tot knallende ruzie.

Desondanks zijn diplomaten voorzichtig optimistisch, omdat zowel de regering als de Syrische Nationale Coalitie toch weer bereid is om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl