NOS NieuwsAangepast

Zwitsers stemmen over immigratie

Zwitserland bepaalt vandaag in een referendum onder meer of er strengere immigratieregels moeten komen. De volksraadpleging is een initiatief van de nationalistische en conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP).

De SVP is niet zozeer beducht voor een toestroom van illegalen uit arme landen, maar heeft vooral zorgen over de sterk toegenomen immigratie uit landen van de Europese Unie. Sinds 2002 is er vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland, een gevolg van de vele verdragen die de EU met Zwitserland heeft gesloten. Inmiddels is bijna een kwart van de 8 miljoen inwoners buitenlander.

Maxima

In het referendum krijgen de Zwitsers de vraag voorgelegd of er maximale aantallen moeten komen voor immigranten vanuit de EU.

Als de kiezers "ja" zeggen, dreigt een conflict met de EU. Voor SVP-voorman Christoph Blocher is dat geen probleem. Hij vindt al jaren dat Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Unie, via de achterdeur toch lid wordt gemaakt, door alle verdragen tussen Brussel en Bern.

De jongste opiniepeilingen wijzen op een hoge opkomst. Verder blijkt dat een meerderheid wel eens voor de beperking van de immigratieregels zou kunnen stemmen.

Behalve over de immigratie krijgen de Zwitsers ook andere vragen voorgelegd, onder meer over de ziektekostenverzekering en abortus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl