NOS NieuwsAangepast

'Weer meer kiloknallers in supers'

Supermarkten stunten weer vaker met goedkoop vlees. Het aantal aanbiedingen van diervriendelijk geproduceerd vlees en van eieren en biologische zuivel is het afgelopen jaar met 7 procent afgenomen. Dat blijkt uit een analyse van reclamefolders en websites van de grote supermarktketens door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. In 2012 was er juist nog sprake van een stijging van 4 procent.

"Van de positieve trend in 2012 zien we het afgelopen jaar niets meer terug", zegt een verontwaardigde Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Supermarkten negeren in hun folders de wens van consumenten die - ondanks de economische crisis - steeds vaker kiezen voor diervriendelijke producten. Supers houden de trend naar duurzame en diervriendelijke producten bewust tegen."

Industrievlees

Vooral in de vleessector is het aantal duurzame aanbiedingen vorig jaar fors gedaald, met 40 procent. Er waren in totaal 83 aanbiedingen van diervriendelijk geproduceerd vlees. Ter vergelijking: in hetzelfde jaar stuntten de acht grootste supermarktketens ruim 3000 keer met - zoals Wakker Dier zegt - 'dieronvriendelijk industrievlees'.

Wakker Dier onderzocht de aanbiedingen van onder meer Albert Heijn, C1000/Jumbo, Aldi, Lidl en Plus. Een aanbieding van diervriendelijke producten is bijvoorbeeld een promotieactie voor vlees dat van de Dierenbescherming twee of drie Beter Leven-sterren heeft gekregen.

Antibiotica

Stichting Wakker Dier strijdt al jaren tegen de vele kiloknallers die supermarkten wekelijks in de aanbieding hebben; bijvoorbeeld goedkope kip, gehakt of schnitzels. Van Ormondt: "Over de ruggen van dieren, klimaat, milieu en onze gezondheid stunten supers met goedkoop vlees om klanten naar de winkel te lokken. De boer verdient niks en de dieren zijn de dupe".

Volgens Van Ormondt draait de maatschappij op voor 'verborgen kosten'. "Denk maar eens aan ziekenhuizen die steeds vaker te maken krijgen met resistent geworden bacteriën doordat er in de vee-industrie zoveel antibiotica wordt gebruikt. En dat krijgt de mens uiteindelijk ook binnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl