NOS NieuwsAangepast

'Elize' kreeg klappen van haar zoon

Het gebeurt steeds vaker dat kinderen hun ouders mishandelen, blijkt uit onderzoek van TNO en Movisie. Eén van de slachtoffers is 'Elize' - ze wil haar echte naam niet zeggen.

Elize wist niet wat haar overkwam op die nieuwjaarsochtend, een aantal jaar geleden. Haar zoontje van tien had vuurwerk gevonden en wilde dat afsteken. Dat vond Elize geen goed idee. Er zat geen lont meer aan en dat zou gevaarlijk kunnen zijn.

Daarop kreeg haar zoontje, volgens Elize tot dan toe een aardig, vrolijk ventje, een enorme woedeaanval. Hij smeet met de deuren. Elize liep er een blauwe plek bij op.

De volgende dag vroeg Elize bij de huisarts een verwijzing, want ze voelde dat er iets niet goed zat. Een kinderpsycholoog zou kunnen helpen.

Kwaad tot erger

Haar zoon ging er plichtsgetrouw naartoe, maar het hielp weinig. De woedeaanvallen en de agressie gingen van kwaad tot erger. Er werd vaker met deuren gegooid. Elize maakte zich nog niet al te grote zorgen. Ze dacht aan een vroege puberteit.

Maar het ging van kwaad tot erger. Op de middelbare school begon Elize's zoon met spijbelen en blowen. De woede-uitbarstingen hielden niet op en richtten zich ook steeds vaker op Elize zelf. Uiteindelijk bij het zoveelste gevecht, besloot Elize aangifte te doen. Tegen haar zin, maar ze vond dat ze geen keus had.

Juiste beslissing

Het was de juiste beslissing. Er kwam meer hulp, haar zoon ging naar jeugdzorg, werd later uit huis geplaatst en kreeg psychiatrische hulp voor zijn gedragsstoornissen. Het gaat inmiddels weer wat beter met Elize's zoon, die nu 19 is. Hij is rustiger geworden, minder gewelddadig.

Terugkijkend zegt Elize dat iedereen bij de eerste klap van een kind al alert moet zijn. "Je gaat dan al wel een grens over. In ieder gezin valt natuurlijk wel iets voor. Ik denk dat je als ouder wel heel goed aanvoelt of iets normaal is. Als je denkt bij je zelf dat er iets niet klopt, dit is buiten proportie, doe er dan wat aan. Het blijkt dat in 33 procent van de gevallen huiselijk geweld stopt na het doen van aangifte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl