NOS NieuwsAangepast

Pechtold valt PvdA Amsterdam aan

D66-leider Pechtold heeft op zijn partijcongres in Amsterdam de aanval geopend op de PvdA in Amsterdam. "Vanzelfsprekendheid van macht, geconcentreerd bij één partij, is niet goed voor de democratie", zei hij.

"Zou het niet mooi zijn als D66 de Partij van de Arbeid in Amsterdam af kan helpen van het 'we rule this city-syndroom?', voegde hij daaraan toe.

Pechtold wenst de hoofdstad een nieuwe koers toe. "Oude tegenstellingen doorbreken. Nieuwe thema's op de politieke agenda", zei hij.

Grotere gemeenten

In zijn toespraak tot het congres uitte Pechtold zorgen over de lokale democratie. Hij wees erop dat nog nooit zoveel wethouders zijn opgestapt als de afgelopen vier jaar en dat het daarbij vaak om integriteitskwesties ging.

Een ander zorgelijk punt is volgens Pechtold dat partijen veel moeite hebben met de werving van raadsleden.

"Maar het grootste gevaar voor de lokale democratie, de grootste sluipmoordenaar, zie ik in het woud aan samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Kleine gemeenten die koste wat kost zelfstandig willen blijven, gaan regionaal van alles samen doen. Ondemocratisch. Buiten het zicht van de gemeenteraad."

Volgens Pechtold ligt de oplossing in de vorming van grotere gemeenten. "Meer bestuurskracht. Meer democratie", voegde hij daaraan toe.

Europa

In zijn toespraak stond Pechtold niet alleen stil bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart maar ook bij de Europese verkiezingen van mei. Hij verweet het kabinet een gemakzuchtig antwoord te hebben op de vraag waar Nederland met Europa naar toe wil.

"In het regeerakkoord wordt net gedaan alsof Europa perfect is. Niet vooruit met de VVD. Niet achteruit met de PvdA. Een doorzichtige poging verschillen onder het tapijt te vegen."

Volgens hem is de zwabberkoers van de regeringscoalitie koren op de molen van de PVV en de SP. D66 zet volgens Pechtold de politiek van openheid tegen de politiek van geslotenheid als het over Europa gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl