NOS NieuwsAangepast

Geweigerde stagiaire doet aangifte

Het meisje uit Yerseke dat niet als stagiaire in dienst is genomen door een uitzendbureau omdat gedacht werd dat ze misschien een hoofddoek zou gaan dragen, heeft aangifte gedaan van discriminatie. Het Openbaar Ministerie gaat nu beoordelen of het uitzendbureau strafbare feiten heeft gepleegd.

De Zeeuwse Leila Kallal wilde stage lopen bij uitzendbureau All In Roosendaal. Tijdens het sollicitatiegesprek droeg ze geen hoofddoek. De medewerker met wie ze het gesprek had, zei volgens Kallal dat ze had gehoord dat ze eerder wel een hoofddoek had gedragen en waarschuwde daarbij dat een hoofddoek mensen kan afschrikken.

Kallal werd niet aangenomen. Ze besloot om opnieuw naar het bedrijf te bellen en het gesprek met de vestigingsmanager op te nemen. De opname heeft ze aan verscheidene media gegeven. Daarin zegt de manager over de hoofddoek: "Wij zijn daarin ook een Nederlands bedrijf en ik mag dat natuurlijk ook eisen van de werknemers."

Misverstand

All In zegt dat het om een misverstand gaat. Het uitzendbureau zegt dat het Kallal in bescherming wilde nemen. Tegen Spitsnieuws zei het bedrijf dat veel klanten uit Polen komen en dat ze met een hoofddoek gepest zou kunnen worden. All In vindt het onacceptabel dat ze opnamen van het telefoongesprek heeft verspreid naar media.

Het uitzendbureau heeft de NOS gevraagd om de opnamen van de site te halen, omdat de privacy van de vestigingsmanager zou worden geschonden. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft begrip voor dit argument, maar zegt dat het belang van openbaarmaking in dit geval groter is. "Het door ons publiek kunnen beluisteren van dit gesprek draagt bij aan de maatschappelijke discussie over deze zaak."

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei gisteren dat hij de moslima steunt bij haar besluit om de zaak in de openbaarheid te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl