NOS NieuwsAangepast

Terugblik: Gemeenteraad 2002

Op woensdag 19 maart zijn er verkiezingen in 400 gemeenten. Dit jaar volgen op deze verkiezingen de Europese verkiezingen in mei.

Dat was anders bij de historische verkiezingen in 2002. Toen volgden de Tweede Kamerverkiezingen op de raadsverkiezingen, en dat zette de zaak op scherp. Een maandenlange campagne, met peilingen die alle kanten op schoten.

Einde Paars

Eén ding was zeker. Deze Kamerverkiezingen zouden het einde betekenen van acht jaar Paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66. De Gemeenteraadsverkiezingen van 2002 kondigden dat duidelijk aan. Pim Fortuyn behaalde een monsterzege in Rotterdam. Het woord aardverschuiving werd regelmatig gebruikt op de uitslagenavond.

Jan Peter Balkenende, de nieuwe leider van het CDA, kon het goed met Fortuyn vinden op het punt van kritiek op Paars. Balkenende ging in het slotdebat met veel plezier de discussie met Fortuyn aan en was het minst negatief over een politieke samenwerking met hem.

Fortuyn

Jan Nagel verloor vijf raadszetels met Leefbaar Hilversum (de partij bleef wel de grootste). Nagel had er last van dat hij kortgeleden zijn lijsttrekker voor Leefbaar Nederland, Pim Fortuyn, was kwijtgeraakt.

Op de uitslagenavond op 19 maart leek het bij de landelijke verkiezingen nog een nek-aan-nek race te gaan worden tussen Lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland, maar dat veranderde al snel toen Fortuyn met zijn boek De puinhopen van acht jaar Paars, en zijn kandidatenlijst kwam.

In de campagne moesten de Paarse partijen het beleid van de afgelopen acht jaar verdedigen. En dat viel niet mee met de aanvallen van nieuwkomers als Fortuyn en Balkenende. Zij werden door veel kiezers beschouwd als buitenstaanders die niet tot de gevestigde orde behoorden.

De moord op Pim Fortuyn maakte uiteindelijk een eind aan de politieke strijd zoals die had behoren te verlopen.

De komende weken volgen nog de terugblikken op de Gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2010. Die zijn net als 1994, 1998 en 2002 regelmatig te zien op Politiek24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl