NOS NieuwsAangepast

Voedsel en medicijnen naar Homs

Burgers in de belegerde stad Homs krijgen mogelijk vandaag een zending voedsel en medicijnen. Buiten Homs staan al weken vrachtwagens met hulpgoederen klaar, maar ze mochten van de strijdende partijen niet naar binnen. Het oude centrum staat onder controle van opstandelingen, troepen van president Assad hebben Homs omsingeld.

Kleine stap

VN-coördinator Valerie Amos spreekt van een kleine maar belangrijke stap. De zending is bestemd voor de ongeveer 2500 burgers die volgens de VN en hulporganisaties geen kant op kunnen. In Genève wordt maandag het vredesoverleg hervat en mogelijk worden er dan ook afspraken gemaakt over hulp aan andere steden.

Evacuatie

Intussen verloopt de evacuatie van burgers moeizaam. Gisteren zouden 200 mensen de stad met bussen verlaten, maar waarschijnlijk zijn er maar 80 mensen echt weggegaan. Afgesproken is dat in de eerste plaats kinderen, vrouwen en ouderen worden geëvacueerd. Jongens en mannen van 15 tot 55 jaar moeten nog in Homs blijven. Wanneer zij weg mogen is niet duidelijk.

Honger

Veel van de evacués zijn mager en uitgeput. Sommigen zeggen dat ze al maanden amper hebben gegeten. De strijd om Homs duurt al achttien maanden. Veel buurten liggen in puin. De evacuatie van burgers kwam door bemiddeling van de VN tot stand. Voor de stad geldt een staakt-het-vuren van enkele dagen.

Bommen op Aleppo

Elders in Syrië gaat de strijd door. Opstandelingen in Aleppo zeggen dat de stad vanochtend opnieuw door de Syrische luchtmacht is gebombardeerd. Bij de aanval zouden zeker vijftien mensen zijn gedood. Ooggetuigen zeggen dat de Syrische luchtmacht opnieuw vaten gevuld met explosieven en spijkers heeft afgeworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl