NOS NieuwsAangepast

Pubers mishandelen ouders vaker

Een kind dat zijn vader of moeder slaat. Het komt vaker voor dan gedacht, zo blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en Movisie. De onderzoekers en de Steunpunten Huiselijk Geweld willen dat er meer aandacht komt voor dit probleem.

Hulpverleners hebben steeds vaker te maken met ouders die door hun kinderen worden geslagen. Naast de 9500 meldingen die de politie vorig jaar ontving, kwamen er bij de steunpunten ook minstens 2000 meldingen per jaar binnen.

Topje ijsberg

Volgens de onderzoekers zijn die cijfers slechts het topje van de ijsberg. Ouders melden het geweld vaak niet omdat ze zich schamen, bang zijn voor hun kind of zich schuldig voelen. De politie gaat er bij huiselijk geweld vanuit dat slechts twintig procent wordt gemeld.

Aanleiding voor het onderzoek was de grote hoeveelheid meldingen die bij de steunpunten binnenkwam. TNO en Movisie besloten daarop met subsidie van Stichting Kinderpostzegels een onderzoek te starten, omdat er nauwelijks iets bekend was over dit specifieke probleem. Ze bekeken onder meer 250 dossiers gedetailleerd en spraken met ouders en hulpverleners.

Jonge pubers

Ze ontdekten onder meer dat de daders meestal jong beginnen met geweld: tussen hun 12de en hun 14de. Meestal zijn het jongens (87 procent) waarvan de meesten (80 procent) thuis wonen. Slachtoffers zijn vaak autochtone, alleenstaande moeders, uit alle sociale milieus. Veel ouders worden verrast door de agressie van hun kind aan het begin van de pubertijd. Dit is ook de periode waarin psychiatrische aandoeningen vaak zichtbaar worden.

Hulpverleners die betrokken zijn bij gezinnen waar kinderen met gedragsproblemen wonen, zijn vaak gericht op de veiligheid van het kind. Daardoor wordt oudermishandeling vaak niet of te laat gesignaleerd. De onderzoekers vinden dat er een specifieke aanpak moet komen van deze problematiek en dat hulpverleners en politie een betere gedeelde registratie moeten hebben van de meldingen.

Sneller signaleren

De politie, die ook in de begeleidingscommissie van dit onderzoek zat, bevestigt dat geweld van kinderen tegen hun ouders toeneemt. Een eenduidige verklaring daarvoor is er niet. Dat kan zijn doordat er meer gemeld wordt, maar ook doordat kinderen langer thuiswonen en er meer vechtscheidingen zijn.

In Nederland zijn nog geen preventieprogramma's die specifiek gericht zijn op bewustwording, of op snelle signalering van oudermishandeling. Volgens de onderzoekers zouden die er wel moeten komen.

18-plus

De groep 18 tot 23-jarige daders wordt apart genoemd. Die groep valt niet meer onder jeugdzorg en verdwijnt daarmee uit het zicht van de hulpverlening. Ouders die mishandeld worden, weten daardoor vaak niet waar ze dan naartoe moeten of hoe ze een dader het huis uitkrijgen.

Het rapport wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl