NOS NieuwsAangepast

Sotsjiprotest bij Homomonument

In Amsterdam hebben zo'n 500 mensen gedemonstreerd tegen de positie van homoseksuelen en lesbiennes in Rusland. Dat gebeurde bij het Homomonument bij de Westerkerk, op initiatief van het COC.

Op het moment dat de Olympische Winterspelen in Sotsji begonnen, werd een hart van metaaldraad met een toorts in brand gestoken. "Een brandend hart van liefde tegen de homohaat in Rusland", zei COC-voorzitter Tanja Ineke.

Zij is ervan overtuigd dat homo's en lesbiennes in Rusland het protest als steun ervaren. Het komt via Youtube en internet overal terecht, dat hebben we bij reacties op eerdere acties gemerkt, zei Ineke.

Kabinet

De demonstranten in Amsterdam protesteerden ook tegen het besluit van het kabinet om de koning, de koningin, de premier en de minister van Sport naar Sotsji te sturen. Volgens het COC is die delegatie te zwaar voor een land dat mensenrechten schendt.

Namens het kabinet was minister Bussemaker van Emancipatie bij het protest bij het Homomonument. Zij zei op de nieuwjaarsbijeenkomst van het COC in januari al dat homo's en lesbiennes wereldwijd steun verdienen "op elk podium dat wij betreden".

Derde keer

Het COC organiseerde vorig jaar twee keer een protest tegen de behandeling van homo's in Rusland. In april bij het bezoek van president Poetin aan Nederland en in augustus op het Museumplein in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl