NOS NieuwsAangepast

Werklozen rellen in Bosnië

In Bosnië zijn hevige rellen uitgebroken bij demonstraties door werklozen en andere ontevreden burgers. In verscheidene steden werden overheidsgebouwen in brand gestoken.

Ooggetuigen melden dat er hevig is gevochten in de oostelijke stad Tuzla. Demonstranten eisten daar het aftreden van de regionale regering. Zeker tienduizend mensen waren er de straat opgegaan.

Betogers slaagden erin om de zetel van de regioregering binnen te dringen. Ze sloegen het interieur kort en klein en stichtten brand. Dat gebeurde ook in de hoofdstad Sarajevo en in de centraal gelegen stad Zenica.

Presidentieel paleis

In Sarajevo was het ook onrustig bij het presidentiële paleis. Demonstranten die in de buurt van het gebouw wilden komen, zijn door de politie met waterkanonnen teruggedreven.

Halverwege de middag zwakte het geweld wat af. De autoriteiten in Tuzla hebben de situatie weer onder controle. Wel blijft het op veel plaatsen onrustig.

Corruptie

Het is de derde dag op rij dat boze Bosniërs de straat op gaan. Hun grieven zijn vooral de torenhoge werkloosheid en de wijdverbreide corruptie bij de overheid, die ze beschuldigen van wanbestuur.

Voor zover bekend zijn al zeker honderd politie-agenten gewond geraakt bij de rellen. Ook vandaag vielen er onder agenten weer tientallen gewonden. De politie laat zich zelf overigens ook niet onbetuigd; op videobeelden is te zijn hoe agenten stenen teruggooien richting de demonstranten en lukraak traangas inzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl