NOS NieuwsAangepast

"Eigen burgers niet afgeluisterd"

Het was niet de Amerikaanse afluisterdienst NSA die in Nederland gegevens van telefoongesprekken verzamelde, liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deze week weten. Het blijkt het werk te zijn van de AIVD en de MIVD. Maar wat voor gegevens hebben de Nederlandse inlichtingendiensten nu eigenlijk onderschept en hoe deden ze dat?

Eind 2012 en begin 2013 zouden de AIVD en de MIVD gegevens van 1,8 miljoen satelliettelefoongesprekken en surfgedrag hebben verzameld. Volgens minister Plasterk en minister Hennis van Defensie gaat het vooral om inlichtingen in het kader van terrorismebestrijding en dataverkeer in gebieden met Nederlandse militaire missies, zoals Afghanistan. Metadata waarmee gezien kan worden wie met wie belt.

Grote Oren

Het satellietverkeer wordt in kaart gebracht via enorme schotelantennes in het Friese Burum, de Grutte Earen genoemd, oftewel Grote Oren. De focus ligt op telefoongesprekken uit het Midden-Oosten: telefoontjes van de vechtende partijen in Syrië en Irak en de Taliban in Afghanistan.

De gegevens zijn vervolgens gedeeld met de NSA, de Amerikaanse afluisterdienst. Het delen van gegevens is een afspraak tussen verschillende landen en is dus niet illegaal.

Patronen

Minister Hennis heeft benadrukt dat er geen telefoonverkeer tussen Nederlanders is afgeluisterd, zoals werd gedacht. "In het afluisteren van de eigen burgers zijn we niet geïnteresseerd", zei ze. "Door te beschikken over de juiste inlichtingen willen we de risico's voor militairen zo klein mogelijk maken."

Zo kan het dus zijn dat het contact tussen twee mensen van de Taliban in de gaten wordt gehouden. Volgens Hennis is niet de inhoud van die telefoongesprekken of berichten van belang, maar worden patronen in kaart gebracht. Er wordt bekeken wie met wie contact heeft op welk moment, waar en hoe vaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl