NOS VoetbalAangepast

'Kung Fu Fraser' moet ADO redden

Henk Fraser debuteert vanavond in de uitwedstrijd tegen Vitesse als hoofdtrainer van ADO Den Haag. De opvolger van de ontslagen Maurice Steijn wacht een zware klus: een club in crisis behoeden voor degradatie uit de eredivisie. "Als het nodig is ga ik er met de botte bijl doorheen," klinkt de oud-speler strijdlustig.

ADO Den Haag beleeft het slechtste seizoen in jaren. Na twee kansloze 3-0 nederlagen op rij tegen Heerenveen en Heracles Almelo is de club uit de Hofstad rode lantaarndrager. Toch is de interim-coach ervan overtuigd dat hij het tij kan keren:

"Over de opstelling verschilde ik met Steijn niet veel van mening. Maar de invulling van één speler kan al een groot verschil maken. Iets heeft ons in deze positie gebracht. Ik ga er alles aan doen om ons daar uit te krijgen. Als ik daarmee wat vijanden maak, dan so be it."

Bikkelharde speler

In het bekerduel met IJsselmeervogels (Steijn ziek) en de uitwedstrijd tegen FC Groningen (Steijn geschorst) zat Fraser ook al als eindverantwoordelijke op de bank. Vanavond staat de geboren Surinamer voor het eerst écht in de schijnwerpers, ruim vijftien jaar nadat hij als speler van Feyenoord een einde maakte aan zijn voetbalcarrière.

In zijn loopbaan stond Fraser te boek als een meedogenloze verdediger. Eentje met karakter, die vooral opviel met flinke overtredingen. Het leverde hem de bijnaam 'Kung Fu Fraser' op, en het hielp hem langs clubs als Sparta, FC Utrecht, Roda JC en Feyenoord als eindstation. Bij die laatste club vormde Fraser een verdediging met spijkerharde spelers als John de Wolff, Ruud Heus en Uli van Gobbel. In die tijd droeg Fraser zes keer het shirt van het Nederlands elftal.

Van Hanegem

De 47-jarige Fraser wordt door Willem van Hanegem, zijn oude trainer bij Feyenoord, genoemd als een goede kandidaat om Ronald Koeman op te volgen als coach van de Rotterdammers. In zijn laatste column schrijft de Kromme dat hij gelooft in het trio Van Bronckhorst, Van Gastel en Fraser.

Over de voetballer Fraser schreef van Hanegem ooit: "Hij had één van de beste verdedigers van Nederland kunnen worden, maar dan had hij uitgekookter moeten zijn. Hij kon niet tegen onrecht en dan vloog hij er op."

Toekomst

In 2011 werd Fraser assistent-trainer van Maurice Steijn bij ADO Den Haag. De oud-speler is ambitieus, maar kan niet in de toekomst kijken. "Of ik het seizoen als hoofdcoach mag afmaken? Ik doe wat de club mij vraagt. Wat dat is, ga ik eerst met de staf bediscussieren."

Zijn opdracht op de korte termijn is duidelijk: ADO Den Haag naar een veilige vijftiende plaats in de eredivisie tillen. De eerste horde heet de Geldredome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl