NOS NieuwsAangepast

Tanken over de grens kost 65 mln

De Nederlandse overheid is in januari 65 miljoen euro aan accijnzen en btw misgelopen. Dat heeft de Bovag berekend. Nederlandse transporteurs en consumenten tankten massaal in Duitsland en België om de hogere accijnzen in ons land te omzeilen. De Bovag zegt inkomsten voor het Rijk door de accijnsverhoging erg zullen tegenvallen.

De Bovag vergeleek van 575 tankstations de omzetten in januari met de verkopen van dezelfde maand een jaar eerder. De pompen die op maximaal 5 kilometer van de grens zitten, verkochten in de eerste maand van dit jaar 25 procent minder diesel en lpg en 13 procent minder benzine. Daarnaast werd 20 procent minder tabak verkocht.

Bij tankstations die maximaal 20 kilometer van de grens zijn gevestigd, doen zich ook aanzienlijke dalingen voor. Daar daalde de lpg-omzet met ruim 20 procent en scoorde diesel een omzetdaling van 17 procent.

Vorige maand meldde de Bovag al dat de grensregio zucht onder de accijnsverhogingen.

Zachter

Bij de pompen in heel Nederland zag de Bovag 11 procent minder dieselverkoop, 19 procent minder lpg en 4 procent minder benzine. Uit deze cijfers concludeert de Bovag dan ook dat veel transporteurs in blijkbaar het hele land hebben besloten niet meer in Nederland te tanken.

"Er is in januari van dit jaar 90 miljoen liter minder getankt dan in januari 2013, terwijl het de afgelopen maand beduidend zachter weer was dan in januari 2012." Volgens de brancheorganisatie zit er nu 48 cent accijns op een liter diesel, 77 cent op benzine en 18 cent op lpg.

Transportsector

Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het te vroeg om te zeggen dat ook transportbedrijven meer in het buitenland tanken. ''Transportbedrijven hebben vaak contracten met leveranciers van brandstof. Zij kunnen in veel gevallen niet zomaar besluiten over de grens te tanken. Daarom zal pas in mei duidelijk worden of het tankgedrag van de transportsector is veranderd.''

Koos Burgman, algemeen directeur van de Bovag, pleit voor het direct terugdraaien van de accijnsverhogingen.

Volgens de Bovag ontving de Nederlandse Staat in 2013 3,8 miljard euro aan accijnzen en btw op diesel en lpg. "Voor 2014 is ongeveer 353 miljoen euro meer begroot. Als je het resultaat in alleen de maand januari al bekijkt, gaat dat dus niet lukken".

Evaluatie

Het kabinet zegt in een reactie dat het de cijfers ter harte neemt en de ontwikkelingen op de voet blijft volgen. Maar volgens minister Kamp kunnen nu nog geen conclusies worden getrokken. "Deze maatregel was nodig, we zullen kijken hoe die uitpakt en daarna zonodig reageren." Het kabinet vindt één maand niet representatief en herhaalt dat het voor de zomer met een evaluatie komt van de hogere accijnzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl