NOS NieuwsAangepast

Plasterk gaat vragen beantwoorden

Minister Plasterk gaat de komende dagen de vragen beantwoorden over de kwestie rond onderschepte contactgegevens. Dat zei hij bij het begin van de ministerraad.

Hij wilde niet ingaan op inhoudelijke vragen. Hij zei wel dat er bijna tachtig vragen zijn gesteld, dat die allemaal heel goed zijn en dat hij die samen met minister Hennis van Defensie netjes gaat beantwoorden.

Positie

De positie van Plasterk staat onder druk doordat hij mogelijk de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Maar Plasterk wilde ook niet ingaan op vragen over zijn positie.

Sinds Plasterk en Hennis woensdag aan de Kamer schreven dat Nederland zelf communicatiegegevens heeft onderschept en niet de Amerikanen, had Plasterk nog niet in het openbaar gereageerd. Uit de brief van woensdag bleek dat de de AIVD en de MIVD zelf de 1,8 miljoen gegevens van gesprekken en van surfgedrag hebben verzameld.

Op de vraag of hij denkt dat hij dinsdag in het debat de Kamer tevreden kan stellen en of hij volgende week nog minister is, zei hij dat het uiteindelijk altijd aan de Kamer is om uit maken wat die ervan vindt. En op de vraag of het kabinet het onderling eens is, antwoordde hij dat het kabinet altijd met een mond spreekt. Hij voelt zich gesteund door het kabinet.

Eenheid

Ook minister Hennis zei dat nu eerst de vragen worden beantwoord en ze verwees naar het Kamerdebat van dinsdag. Volgens haar is het kabinet het eens en is er eenheid van kabinetsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl