NOS NieuwsAangepast

Sanoma lijdt miljoenenverlies

Het Finse Sanoma, uitgever van tijdschriften als Margriet, Donald Duck en Linda en eigenaar van tv-zender SBS, heeft in 2013 332 miljoen euro verlies geleden. In 2012 werd nog een winst gemaakt van 149 miljoen. Het bedrijf heeft veel last van dalende inkomsten van advertenties.

De netto-omzet van Sanoma is afgelopen jaar uitgekomen op 2,2 miljard euro. Dat is 6,6 procent minder dan een jaar eerder.

Niet alleen de advertentiemarkt loopt terug. Ook de verkoop van tijdschriften daalde doordat consumenten in deze financiële crisis erg opletten waaraan zij geld uitgeven.

De Nederlandse media-activiteiten van Sanoma waren vorig jaar goed voor een omzet van 705,8 miljoen euro. Dat is 7 procent minder dan een jaar eerder. Behalve de tijdschriften in Nederland is ook SBS een zorgenkind voor het Finse bedrijf. Kijkcijfers en reclame-inkomsten vallen tegen.

Utopia

SBS hoopt dat de dagelijkse tv-reality Utopia de zender helpt aan een kijkcijferhit. Momenteel kijken er dagelijks tussen de 800.000 en een miljoen mensen.

Sanoma maakte eind oktober een drastische inkrimping van de Nederlandse activiteiten bekend. Zo'n 500 van de 1600 banen werden geschrapt. Het mes gaat ook in een aantal titels; 32 worden er verkocht, waaronder Nieuwe Revu, Panorama en Playboy. Volgens het bedrijf zijn er tal van liefhebbers. Met deze overnamekandidaten wordt nog steeds gesproken.

Roto Smeets

Eén van hen zou Roto Smeets zijn, de grootste drukker van ons land en ook drukker van een groot aantal Sanoma-bladen. Met zeventien titels - ook wel de kroonjuwelen genoemd - wil Sanoma wel door, zoals Libelle, Margriet, Linda en Donald Duck.

Voor 2014 verwacht Sanoma een verdere daling van de resultaten door de herstructurering. De advertentiemarkt ligt er slecht bij volgens het bedrijf. Pas in 2016 zullen de resultaten naar verwachting weer aantrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl