NOS NieuwsAangepast

NS: bewaakte fietsenstalling gratis

Treinreizigers moeten als het aan de NS ligt hun fiets gratis in een bewaakte stalling kunnen zetten. De spoorwegen zijn daarover in gesprek met ProRail, gemeenten en het Rijk, die aan het plan moeten meebetalen.

Als iemand zijn fiets in een bewaakte fietsenstalling zet, moet dat de eerste 24 uur gratis zijn. Alleen mensen die hun fiets langer stallen, moeten volgens de NS betalen.

Visitekaartje

Een woordvoerder van de NS zegt dat binnenkort proeven beginnen in de gemeenten Utrecht, Breda en Den Bosch. Veel gemeenten zijn volgens hem positief over het plan, omdat daardoor ook het visitekaartje van een stad mooier wordt.

Bij station Amsterdam Amstel is onlangs een proef begonnen met gratis bewaakte fietsenstallingen. De proef loopt tot het einde van dit jaar en wordt gefinancierd door de NS, ProRail en de gemeente.

Wildgroei

Er blijven dagelijks zo'n 30.000 plekken onbezet in de bewaakte fietsenstallingen. "Nu dumpen veel mensen hun fiets buiten de rekken bij stations", zegt de NS-woordvoerder. "Dat verontreinigt het aangezicht van het station." Door fietsen gratis te stallen moet die wildgroei worden teruggebracht.

Onder meer bij stations in Maarssen, Zutphen, Houten en Amersfoort is het al langer mogelijk om fietsen gratis in een bewaakte NS-stalling achter te laten. Daarvoor is alleen wel vaak een toegangspas nodig.

Rijwielexploitanten boos

De vereniging voor Stations-Rijwielexploitanten is niet blij met de plannen van de NS. De exploitanten zijn niet tegen gratis fietsenstallingen, maar zijn boos omdat de NS de stallingen volgens hen door iemand anders wil laten beheren. Een aantal exploitanten kreeg eind vorig jaar een brief waarin de NS aankondigde dat de stallingen nodig waren voor eigen gebruik. De exploitanten verzetten zich daartegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl