NOS NieuwsAangepast

Topoverleg binnen coalitie

In Den Haag is opnieuw topoverleg geweest tussen de bewindslieden van VVD en PvdA over de uitspraken van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken over de veiligheidsdiensten. Dat bevestigen Haagse bronnen.

Premier Rutte en minister Hennis van Defensie zijn voorafgaand aan het wekelijkse PvdA-bewindslieden overleg op Sociale Zaken geweest, waar ook minister Plasterk en vicepremier Asscher aanwezig waren.

Twijfel

Vandaag nam de twijfel bij de fractievoorzitters van de grote oppositiepartijen over het functioneren van minister Plasterk als verantwoordelijke voor de AIVD toe. Er werd in de wandelgangen zelfs gesproken over een Kamerdebat nog vanavond, om de minister en de AIVD niet te lang te laten 'bungelen'.

De Kamer stuurde de minister meer dan zestig vragen. Daar worden nog vragen aan toegevoegd naar aanleiding van het bericht dat de AIVD Plasterk vooraf had gewaarschuwd.

Uiteindelijk besloot de Kamer op verzoek van GroenLinks om ook minister Hennis uit te nodigen bij het debat, dat voor dinsdag gepland staat.

Geen eenheid

GroenLinks concludeert dat nu de ministers die samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheidsdiensten, tegenstrijdige dingen zeggen, er "geen eenheid van kabinetsbeleid meer is".

De SP begrijpt niet waarom minister Plasterk onjuiste informatie over zijn eigen veiligheidsdiensten heeft gegeven: "Als je het niet weet, houd dan je mond dicht." Voor fractieleider Roemer maakte de uitleg van minister Hennis de zaak er niet beter op. En D66 heeft er een "hard hoofd in" dat Plasterk dit nog uitgelegd krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl