NOS NieuwsAangepast

Zaak bandenhandelaar verdaagd

De rechtszaak tegen de Nederlandse ondernemer Edward Peters in Oekraïne is verdaagd. De zaak is uitgesteld tot 18 februari. Op de zitting was geen officiële vertaler aanwezig.

Peters kwam eind vorige maand in de problemen: justitie in Oekraïne verdenkt hem van terroristische activiteiten. De Nederlander heeft zo'n drie kilometer buiten het stadscentrum van Kiev een winkel waar hij onder meer autobanden verkoopt.

Volgens de openbaar aanklager werden zijn banden gebruikt om barricades op te werpen bij de protesten tegen president Janoekovitsj. Op last van de rechter is zijn complete inventaris en zijn boekhouding in beslag genomen.

Geen tolk

Peters tekende direct beroep aan tegen de beslaglegging en de zitting was vandaag, zonder officiële vertaler. "Het is onbegrijpelijk dat er geen beëdigde tolk aanwezig was", zegt de Nederlander. "Het hof weet welke nationaliteit ik heb. Ze probeerden nog in gebrekkig Duits en Engels te communiceren, maar daar neem ik geen genoegen mee."

In afwachting van de zaak blijft de beslaglegging van kracht. "Het Oekraïens rechtssysteem is niet goed ontwikkeld. De aanklager gaf bij de rechtbank al toe dat hij geen enkel bewijs had. In Nederland ga je dan voor schut en zou het beslag direct zijn opgeheven. Hier is alleen een verdenking al genoeg."

Bij de zitting waren medewerkers van de Nederlandse ambassade aanwezig. "Maar zij mogen niet helpen. Ze behoren onafhankelijk te blijven en mogen alleen waarnemen. Daarnaast zijn het geen beëdigde tolken."

Vertalers

De bandenhandelaar heeft nu het heft in eigen hand genomen. "De ambassade heeft ons de telefoonnummers van een aantal officiële vertaalbureaus gegeven. Die zijn we nu aan het bellen om zelf een tolk te kunnen meenemen naar de volgende zitting. Dat is niet gemakkelijk, want zoveel vertalers Nederlands zijn er niet. Daar komt nog bij dat de bijkomende kosten voor ons zijn."

Vanwege de beslaglegging heeft Peters geen inkomen. "We lenen nu van vrienden en familie om rond te komen, maar als dit lang duurt, komen we flink in de problemen. Waar moeten we dan ons eten van betalen en onze huur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl