NOS NieuwsAangepast

Bestandsoproep Taliban Pakistan

Het eerste overleg tussen Pakistan en de Taliban heeft direct een gezamenlijke verklaring opgeleverd, waarin een oproep gedaan wordt tot een staakt-het-vuren. Eerdere pogingen om de twee partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen liepen steeds op niets uit.

De onderhandelaars namens de Taliban leggen het bestandsvoorstel nu voor aan de leiders van de Pakistaanse Taliban (TTP) in het noordwesten van Pakistan. Een bestand komt er alleen als de TTP en de legertop ermee instemmen.

Vandaag spraken delegaties die optreden namens de regering en de Taliban voor het eerst met elkaar in de hoofdstad Islamabad.

Verkiezingsbelofte

De regeringsdelegatie wordt geleid door Irfan Siddiqi, een oud-journalist en een adviseur van premier Sharif. In de delegatie zitten nog een oud-journalist, een voormalige inlichtingenofficier en een oud-ambassadeur. Sharif beloofde in zijn verkiezingscampagne een dialoog aan te gaan met de Taliban.

Sami ul-Haq staat aan het hoofd van de Taliban-onderhandelaars. Hij is een van de leiders van de radicale Rode Moskee in Islamabad en wordt "de vader van de Taliban" genoemd. In zijn delegatie zitten geen leden van de Taliban, maar wel twee leiders van radicale islamitische partijen.

Snel afronden

Het overleg van vandaag duurde drie uur. Na afloop las de Taliban-gedelegeerde Ul-Haq de gezamenlijke verklaring voor. Beide partijen streven ernaar de gesprekken zo snel mogelijk af te ronden.

De Pakistaanse delegatie heeft als voorwaarde gesteld dat het overleg niet in strijd is met de grondwet. De delegatie vraagt opheldering van de leiding van de Pakistaanse Taliban over een negenkoppig comité dat de onderhandelingen begeleidt. Om die reden bleef de regeringsdelegatie weg van het eerste overleg dat afgelopen dinsdag zou plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl