NOS NieuwsAangepast

"Plasterk heeft groot probleem"

Bij de fractievoorzitters van de grote oppositiepartijen neemt de twijfel toe over het functioneren van minister Plasterk als verantwoordelijke voor de AIVD. Er werd in de wandelgangen zelfs gesproken over een Kamerdebat nog vanavond, om de minister en de AIVD niet te lang te laten 'bungelen'.

De Kamer stuurde de minister meer dan zestig vragen. Daar worden nog vragen aan toegevoegd naar aanleiding van het bericht dat de AIVD Plasterk vooraf had gewaarschuwd.

Uiteindelijk heeft de Kamer na een verzoek van Groenlinks besloten ook minister Hennis uit te nodigen bij het debat, dat op dinsdag gepland staat. GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik: "Minister Hennis en minister Plasterk zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten en hebben tegenstrijdige dingen gezegd. Dan is er geen eenheid van kabinetsbeleid meer."

Twee monden

SP-leider Roemer begrijpt niet waarom minister Plasterk onjuiste informatie over zijn eigen veiligheidsdiensten heeft verkondigd. "Als je het niet weet, houd dan je mond dicht."

Ook voor Roemer maakte de uitleg van minister Hennis gisteren de zaak er niet beter op. "De minister veegt haar straatje schoon." Hij vindt het schadelijk dat het kabinet met twee monden spreekt.

D66-leider Pechtold heeft er een hard hoofd in dat Plasterk dit nog uitgelegd krijgt. "Zijn stijl is om er erg veel over te praten. Als je dat doet kun je beter zeker weten dat je ook goed zit." Hij waarschuwt de minister dat die zich maar beter goed kan voorbereiden op het debat.

Schimmigheid

"De vraag dringt zich op waarom hij dat allemaal op tv heeft zitten zeggen", zegt CDA-leider Buma. Hij vindt dat door het optreden van Plasterk een schimmigheid over de AIVD en MIVD is komen te hangen. "Terwijl het gaat om een minister die juist voor de inlichtingendiensten moet staan."

De PvdA, de eigen partij van minister Plasterk, vindt dat hij nu eerst alle vragen van de Kamer goed moet beantwoorden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gebeurt", aldus Kamerlid Recourt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl