NOS NieuwsAangepast

Staking bij bloemenveiling

Bij FloraHolland wordt sinds 18.00 uur gestaakt. Werknemers bij de veilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg leggen voor 24 uur hun werk neer. Ze zijn het niet eens met de directie over een sociaal plan.

Bij de bloemenveiling worden 200 van de 4000 werknemers ontslagen als gevolg van een reorganisatie. Die is nodig doordat er minder werk is en de veiling minder mensen nodig heeft.

Volgens FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg begrijpt het personeel dat er gereorganiseerd moet worden: "We snappen ook dat er ontslagen vallen. Maar we willen dat de ontslagen medewerkers een hogere ontslagvergoeding krijgen. Ook willen we een hogere reiskostenvergoeding voor werknemers die door de reorganisatie naar een andere vestiging moeten, van Aalsmeer naar Naaldwijk bijvoorbeeld."

Onderlinge handel

Volgens FloraHolland moet er gereorganiseerd worden omdat steeds minder kwekers en kopers handelen via de veilingklok. Woordvoerder Lex van Horssen: "Steeds meer kwekers en kopers doen rechtstreeks zaken met elkaar. Zeker bij grote bedrijven loont het meer om met elkaar langetermijn-afspraken te maken dan te handelen via de veiling."

De afgelopen twintig jaar verschoof het accent van veiling naar onderlinge handel met zo'n 1 tot 2 procent per jaar. De afgelopen 2 jaar gaat deze ontwikkeling ineens veel sneller: de handel verschuift met 7 tot 8 procent per jaar.

Horssen: "Hierdoor zijn er minder mensen nodig op de bloemenveiling. En het lukt ons niet meer om dat met natuurlijk verloop op te lossen."

Valentijnsdag

De staking komt voor de veiling op een slecht moment. Volgende week is het Valentijnsdag en daarvoor zijn de vrijdag en de maandag voor 14 februari de drukste dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl