NOS NieuwsAangepast

Brandbrief Achterhoek over accijns

Ondernemersorganisaties en burgemeesters uit de Achterhoek trekken aan de bel. Ze vragen in een brandbrief aan ministers Kamp en Dijsselbloem om de doorgevoerde accijnsverhogingen zo snel mogelijk terug te draaien om ondernemers in de grensstreek weer toekomstperspectief te kunnen bieden.

De brief is momenteel in voorbereiding en zal ondertekend worden door burgemeesters uit de Achterhoek en ondernemersorganisaties als MKB Nederland/Midden en VNO-NCW Achterhoek. Volgens de ondertekenaars heeft de accijnsverhoging op met name brandstoffen grote consequenties voor ondernemers in de grensstreek. "De eerste cijfers van omzetdalingen zijn dramatisch en dienen zo snel mogelijk te worden teruggedraaid," zo staat in een conceptbrief die de NOS in bezit heeft.

Faillissementen

Niet alleen de pomphouders hebben het moeilijk. Ook de horeca, toerisme en transportsector hebben er volgens de briefschrijvers last van. Ze noemen het een nieuwe klap voor de toch al kwetsbare economie in deze regio. Als Den Haag niet ingrijpt verwachten de Achterhoekers een toename van het aantal faillissementen onder pomphouders en andere ondernemers. Dat zou weer leiden tot een toenemende werkloosheid en verpaupering van steden en kleine kernen.

In januari is de accijns op brandstoffen verhoogd. Het verzet tegen deze verhoging groeit. Het CDA heeft een meldpunt waar ondernemers klachten kunnen melden. Bij dat meldpunt zijn inmiddels honderden klachten binnengekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl