NOS NieuwsAangepast

"Schade door windmolenparken"

Het plaatsen van windmolenparken binnen 6 kilometer van de kust veroorzaakt economische schade. Dat zeggen wethouders van de kustgemeenten Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Wassenaar. Ze hebben zich verenigd in het Platform Maritieme Windmolenparken en vertegenwoordigen alle gemeenten langs de Nederlandse Noordzeekust.

In een brief aan de ministers Kamp van Economische Zaken en Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijven ze dat ze bang zijn binnenkort op een maritiem industrieterrein uit te kijken.

Ze noemen het een fundamentele aantasting van de nationale identiteit van Nederland als kustland met een vrij uitzicht en een vrije horizon. Volgens het platform wordt de hele Nederlandse kust hierdoor getroffen. "Er zal vrijwel geen enkel stukje strand in Nederland meer zijn met een vrij uitzicht over de Noordzee", schrijven ze.

Toerisme

De regering zoekt naar geschikte plekken voor windmolenparken binnen de 12-mijlszone, omdat de aanleg daarvan goedkoper is dan van parken verder uit de kust. Volgens het platform wordt die winst tenietgedaan door de economische schade die windmolens in het zicht van de kust zullen veroorzaken.

Het is slecht voor het toerisme, stellen de wethouders. Ze lieten een onderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat de waardering van de strandbezoekers na plaatsing van windmolens daalt van een rapportcijfer 8,3 naar 5,9.

Verder

Toeristen zouden daardoor wegblijven en dat levert een bestedingsverlies op van zo'n 200 miljoen euro per jaar en een blijvend verlies van 5900 banen, berekende het onderzoeksbureau. De kostenbesparing van zo'n 130 miljoen euro door het dicht bij de kust bouwen van windmolens wordt daarmee geheel teniet gedaan.

De wethouders roepen de ministers op de windmolens verder uit de kust te plaatsen, zodat ze het unieke uitzicht niet belemmeren en de toeristen blijven komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl