NOS NieuwsAangepast

EBU dreigt fraudeurs Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft maatregelen genomen om het ronselen van stemmen tegen te gaan. Vanaf dit jaar zijn de deelnemende omroepen verantwoordelijk voor een eerlijke stemming, heeft de European Broadcasting Union (EBU) besloten.

Vorig jaar bleek tijdens de finale van het Songfestival dat mensen in Litouwen waren benaderd om voor Azerbeidzjan te stemmen. Ze zouden daarvoor 20 euro krijgen.

Om te voorkomen dat in de toekomst vaker stemmen worden geronseld, worden de omroepen nu verantwoordelijk. Als een land probeert stemmen te ronselen, wordt het voor drie jaar uitgesloten van deelname. De EBU denkt dat de fraudeurs dan vanzelf stoppen met hun acties.

"Dit moet anders"

Songfestival-manager Sietse Bakker zegt dat de 'Litouwse' stemmen voor Azerbeidzjan vorig jaar ongeldig zijn verklaard. "Maar we hebben wel gezegd dat dit anders moet", aldus Bakker. "Het is net als bij het voetbal. Clubs worden verantwoordelijk voor het gedrag van hun fans. Als die rotzooi trappen, liggen de clubs er ook uit."

Bakker benadrukt dat het Songfestival een betrouwbaar telefonisch stemsysteem heeft. Hij zegt dat grappenmakers die van de nieuwe regels misbruik willen maken, worden gedetecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl