NOS NieuwsAangepast

Egypte: zaak-Netjes aan rechter

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy, zegt dat hij niets kan doen voor de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Fahmy is vandaag in Nederland en had gesprekken met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en met minister Timmermans.

"Er loopt een juridische procedure en ik ben ervan overtuigd dat het recht zijn loop zal hebben", zei de Egyptische minister.

Nieuwsuur

Netjes is in Egypte aangeklaagd voor het bieden van hulp aan een terroristisch netwerk rondom de televisiezender al-Jazeera. Dinsdag is ze halsoverkop naar Nederland gevlogen. De Nederlandse ambassade in Egypte heeft bemiddeld bij haar vertrek.

Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom interviewde Fahmy. Op Radio 1 vertelde hij over het gesprek dat hij had met de Egyptische minister. "Egypte is een democratie en vanwege de scheiding der machten kan ik niks doen", zei Fahmy tegen Eikelboom. Fahmy verzekerde in het interview dat Netjes in Egypte een eerlijk proces zal krijgen. "Ze heeft Egypte op een legale manier verlaten dus ze kan veilig terug naar het land", zei hij ook.

'Snel duidelijkheid'

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken sprak met Fahmy tijdens een werklunch. Timmermans zei te hopen "snel duidelijkheid te hebben van de Egyptische autoriteiten welke zaak ze hebben tegen mevrouw Netjes". Hij "hoopt en verwacht" die duidelijkheid ook snel te hebben.

"Het staat voor mij als een paal boven water dat mevrouw Netjes in Nederland afwacht wat de resultaten zijn", zei Timmermans. "En op het moment dat dat duidelijk is, kijken we hoe we verder gaan", vervolgde Timmermans. "Ik hoop dat ze snel als vrij journaliste terug kan", aldus Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl