NOS NieuwsAangepast

VN-chef laakt homodiscriminatie

VN-chef Ban Ki-moon heeft op een vergadering van het IOC in Sotsji discriminatie van mensen wegens hun seksuele oriëntatie fel veroordeeld.

"We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op mensen met een lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele of transgender oriëntatie'', zei hij. "We moeten ons verzetten tegen arrestaties, gevangenhouding en discriminerende beperkingen waar ze mee geconfronteerd worden."

Ook riep hij alle oorlogvoerende partijen in de wereld op hun wapens neer te leggen tijdens de Olympische Spelen.

Eerder deze week had de voorzitter van het IOC, Thomas Bach, juist gevraagd om politieke meningsverschillen niet uit te vechten over de rug van atleten.

Wereldleiders

Het bezoek van de VN-chef aan Sotsji is opmerkelijk, gezien de internationale ophef over de mensenrechtensituatie in Rusland. Uit protest tegen de schending van de mensenrechten en de omstreden wetgeving tegen 'homopropaganda' besloten verschillende wereldleiders niet af te reizen naar Sotsji.

Zo laten de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck de spelen aan zich voorbijgaan.

Nederland zal wel met een zware delegatie in Sotsji zijn. Zowel premier Rutte als koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven acte de présence.

Complimenten

Ban Ki-moon nam in zijn speech ook een compliment op voor de Russische president Poetin.

"Ik ben blij dat president Poetin de garantie heeft gegeven dat er op Spelen niet zal worden gediscrimineerd en dat mensen met verschillende seksuele geaardheden welkom zijn in Sotsji."

De Olympische Spelen in Sotsji beginnen morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl