"BelastingTelefoon zit vaak mis"
Medewerkers van de BelastingTelefoon beantwoorden vragen vaker verkeerd dan goed. Dat stelt de Consumentenbond op basis van een onderzoekje bij tien medewerkers van de BelastingTelefoon.
Elke medewerker kreeg zeven vragen voorgelegd, die opliepen in moeilijkheidsgraad. Tweederde van de vragen werd verkeerd of onvolledig beantwoord.
De Consumentenbond adviseert mensen die twijfelen aan een antwoord van de BelastingTelefoon om de vraag nogmaals te stellen, maar dan schriftelijk aan een belastinginspecteur. "De kans op een fout is dan minder groot en als er een fout is gemaakt, sta je sterker in je verweer", zegt directeur Bart Combée.
Opmerkelijk
Een woordvoerder van de Belastingdienst noemt de uitkomsten van het onderzoek opmerkelijk. De Consumentenbond heeft de dienst geen inzage in het onderzoek gegeven, zegt hij.
Uit onderzoek dat de dienst zelf heeft laten doen, komt een beter beeld over het functioneren van de BelastingTelefoon naar voren, zegt de woordvoerder.
De Consumentenbond bestrijdt de Belastingdienst geen inzage heeft gehad. "De Belastingdienst heeft het artikel gelezen en ook commentaar geleverd", zegt een woordvoerder.
Geen verbetering
In 2012 deed de Consumentenbond een vergelijkbaar onderzoek. Toen beantwoordden medewerkers van de BelastingTelefoon 33 van de 50 gestelde vragen verkeerd.
Het ministerie van Financiën zei toen dat moeilijke vragen voortaan zouden worden doorgespeeld naar een belastinginspecteur of een gespecialiseerde medewerker.
Bij het onderzoek van dit jaar werd 15 keer met een gespecialiseerde medewerker doorverbonden. Volgens de Consumentenbond gaf deze gespecialiseerde medewerker 12 keer een verkeerd of onvolledig antwoord.