NOS NieuwsAangepast

Staat verdient 1,4 miljard aan ING

De Nederlandse staat heeft 1,4 miljard euro verdiend aan de verkoop van de portefeuille met rommelhypotheken van ING. Dat is 600 miljoen euro meer dan in het najaar nog werd verwacht. Het geld wordt gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld.

Tijdens de bankencrisis in januari 2009 nam de staat 80 procent van het risico op zich van een omvangrijke portefeuille met 27,7 miljard euro aan beleggingen in Amerikaanse Alt-A hypotheken. Die leverden verlies op, waren nauwelijks verhandelbaar en dreigden ING onderuit te trekken. ING had drie maanden daarvoor nog 10 miljard euro staatssteun gekregen.

Volgens minister Dijsselbloem van Financiën is de verkoop voorspoedig verlopen. "Hiermee is voor ING een belangrijke stap gezet, maar ik realiseer me ook dat we nog een weg te gaan hebben om de steun aan de financiële sector af te bouwen."

Alt-A

De portefeuille bleek lang niet zo slecht te zijn als gevreesd. Er waren maar weinig wanbetalingen.

In de VS zijn er drie categoriëën van hypotheken. Driekwart van alle hypotheken zijn normale 'prime', die aan mensen worden verstrekt met een inkomen en die keurig afbetaald worden. Daarnaast heb je 'subprime' met hypotheken voor mensen met lage inkomens en een twijfelachtig kredietverleden.

Daar tussenin zitten bijna 3 miljoen Alt-A hypotheken voor mensen met een laag inkomen maar zonder dubieus kredietverleden. Tijdens de financiële crisis was al snel ook deze tweede categorie niet verhandelbaar. ING had veel geld gestoken in beleggingen in hypotheken, ook omdat de bank in de VS veel spaargeld had opgehaald met internetbankieren.

Kopers

Eind vorig jaar besloot Dijsselbloem om de hypotheekportefeuille in fasen binnen een jaar te verkopen. In drie aparte veilingsrondes is de hele portefeuille verkocht.

De kopers van de hypotheekbeleggingen zijn allemaal buitenlandse banken: Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, Nomura, en Royal Bank of Scotland.

Bos

De opbrengsten zijn ongeveer net zo hoog als de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos in 2009 verwachtte. Tegen de Tweede Kamer zei hij: "Als het gaat zoals we verwachten verdient de staat 2 miljard dollar en als het zwaar tegenzit verliest de staat 600 miljoen dollar".

De verkoop past in de visie van het kabinet om overheidsingrijpen in de financiële sector en de risico's die de staat daarbij loopt zo snel mogelijk af te bouwen. De staat was door het overnemen van 80 procent van het risico van de Alt-A-portefeuille zo goed als eigenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl