NOS NieuwsAangepast

VVD: geen extra voedselcontroleurs

De VVD bekritiseert het kabinetsplan om de problemen met voedselcontroles aan te pakken. Volgens de VVD is het niet nodig om extra mensen aan te stellen bij de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Schippers en staatssecretaris Dijksma schreven in december een plan van aanpak om de veiligheid van het voedsel te verbeteren. De NVWA zou er 160 mensen bij moeten krijgen, onder wie voedselinspecteurs en dierenartsen.

Boetes

Dijksma en Schippers concludeerden na een aantal vleesschandalen dat er te veel zaken waren misgegaan. Volgens de bewindslieden zou de uitbreiding van de NVWA-capaciteit de controle op de voedselveiligheid moeten verbeteren. Verder schreven ze dat de boetes omhooggaan.

De VVD heeft nu kritiek op de plannen, vooral omdat de extra inspecteurs worden betaald uit extra bijdrages van boeren en tuinders. VVD-Kamerlid Lodders vindt dat niet eerlijk. Ze krijgt bijval van het CDA-Kamerlid Geurts. "Boeren en tuinders waren bij geen van de vleesschandalen betrokken."

Bezuinigingen

De VVD laat weten het wel met het kabinet eens te zijn dat er na alle eerdere bezuinigingen orde op zaken moet worden gesteld bij de NVWA, maar nog te willen bezien of dat ook met extra mensen moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl