NOS NieuwsAangepast

Intimiderende controle voor Sotsji

Door verslaggever Martijn Bink

Bijna zeven dagen hebben ze erover gedaan. De chauffeurs die voor de NOS een groot deel van de tv-apparatuur van Nederland naar Sotsji hebben gebracht. "Het was een avontuur, heel apart", zegt Jan van Ooijen, chauffeur voor de NOS.

3300 kilometer over de weg en 30 uur op de boot. Aan den lijve ondervonden ze hoe de veiligheidsringen van de Russen werken. Op ongeveer 80 kilometer buiten Sotsji begonnen de controles. De vrachtwagens werden vier keer binnenstebuiten gekeerd en de chauffeurs werden uitgebreid gefouilleerd en ondervraagd.

Schreeuwende Russen

"Dat was heftig, wat er gebeurde qua beveiliging", zegt Van Ooijen. "Veel militairen, veel politie en wat luidruchtige, schreeuwende Russen. Ze kunnen niet normaal communiceren, denk ik. Als je over de lijn in het wachthokje stapte, dan schreeuwden ze je terug."

De strenge controles zijn bedoeld om te voorkomen dat er terroristen in Sotsji komen. Door al ver buiten de stadsgrenzen barricades op te werpen, hoeft er in het olympisch park minder streng te worden gecontroleerd. Daar zijn dan ook nauwelijks militairen bij de controleposten. De Russen lijken ervan uit te gaan dat iedereen die echt kwaad wil, al eerder is tegengehouden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl