Feiten over het 'NExit'-onderzoek
In een vandaag gepresenteerd onderzoeksrapport in opdracht van PVV-leider Wilders staat dat Nederland baat heeft bij een vertrek uit de Europese Unie. Het is uitgevoerd door een Brits bureau.
Wat ging vooraf aan het onderzoek?
In maart 2012 presenteert de PVV een onderzoek naar de gevolgen van een terugkeer naar de gulden. Wilders' voorkeur voor de gulden krijgt geen bijval van andere partijen.
Op 12 november 2013 schrijft NRC op basis van vertrouwelijke correspondentie tussen de PVV en onderzoeksbureau Capital Economics dat de PVV een nieuw, soortgelijk onderzoek laat uitvoeren.
Volgens NRC Handelsblad informeerde de PVV bij de Tweede Kamer of de onderzoekskosten, geraamd op 270.000 euro, mogen worden betaald uit de subsidie die de partij krijgt voor ondersteuning van de Kamerfractie.
De Kamer vond dit goed. Het Presidium mag bepalen dat subsidie bij wijze van uitzondering voor iets anders mag worden gebruikt dan de fractie. Er werd wel de voorwaarde gesteld dat de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.
Wilders noemde het niet netjes dat de informatie via NRC naar buiten was gekomen. Hij wilde verder niet inhoudelijk op de financiering en het onderzoek ingaan.
Wie is de onderzoeker?
Het onderzoeksbureau Capital Economics werd in 1999 opgericht door Roger Bootle. Hij heeft in Oxford gestudeerd en bij grote Britse banken gewerkt, waaronder HSBC. Bootle is economisch en monetair commentator op radio en tv en schrijft een column voor de Daily Telegraph.
Capital Economics won met het rapport Leaving the euro: A practical guide in 2012 de Wolfson Economic Prize. Het prijzengeld bedroeg 250.000 Engelse pond.
De Wolfson-prijs is ingesteld door Lord Simon Wolfson, speciaal met de onderzoeksvraag: Wat moet je doen om een euro-exit ordelijk te laten verlopen?
Deze eerste Wolfson-prijsvraag werd in 2012 georganiseerd door de Britse centrum-rechtse denktank Policy Exchange, in de Britse pers ook wel de favoriete denktank van de regering-Cameron genoemd.
In de jury zaten een voormalig economisch adviseur van de Britse premier Tony Blair, een Duitse economieprofessor die ook de Bundesbank adviseerde, een Britse en een Italiaanse professor met economische adviesfuncties en een Franse hoogleraar die ooit in het financiële team van de Franse premier Jospin zat.
Roger Bootle's reactie op het winnen van de prijs: "Mensen kunnen het met elkaar oneens zijn of stoppen met de euro een goed idee is, maar met deze inzending hebben we willen aantonen dat het wel kán."
Wat zei Capital Economics eerder over een euro-exit?
Het onderzoeksbureau won dus een prijs met eerder onderzoek naar een euro-exit. Enkele uitkomsten uit Leaving the euro: A practical guide:
Plan de exit in het geheim met de premier, de minister van Financiën en de directeur van de centrale bank.
Informeer pas op het laatst hun collega's in de andere euro-landen.
Informeer het Internationaal Monetair Fonds, want hulp kan noodzakelijk blijken. Maar bel pas een paar uur van tevoren.
Als de premier de exit aan de pers heeft bekendgemaakt, sluit dan onmiddellijk alle banken en geldautomaten.
Als het nieuws toch eerder uitlekt en mensen gaan massaal euro's pinnen, maximeer dan het bedrag dat ze mogen pinnen.
Alle uitbetalingen, lonen en prijzen moeten onmiddellijk worden omgerekend in de verhouding 1 euro = 1 gulden.
De euro wordt pas een illegaal betaalmiddel als de guldenbriefjes en munten goed in omloop zijn;-
De waarde van de gulden stort waarschijnlijk onmiddellijk in door de internationale valutahandel, maar dat hoeft op termijn niet erg te zijn.
De staatsschuld wordt ook omgerekend naar guldens, en de minister van Financiën moet bekendmaken dat hij wil heronderhandelen over de voorwaarden van de leningen.
Het nationale bankensysteem heeft geld en andere hulp nodig van de centrale bank.
Lonen moeten verplicht worden bevroren.
Hervorming van de arbeidsmarkt moeten snel worden doorgevoerd.
De economie moet zich langzaam gaan herstellen door interne vraag naar producten.