NOS NieuwsAangepast

"Vertrek uit EU levert welvaart op"

Het is mogelijk en zelfs gunstig voor Nederland om de Europese Unie te verlaten. Dat concludeert het bureau Capital Economics in een onderzoek dat het heeft uitgevoerd in opdracht van de PVV. Twee jaar geleden liet Wilders een ander Brits bureau al onderzoeken wat een vertrek uit de euro zou kosten.

Volgens het nieuwe onderzoek biedt een vertrek uit de EU Nederland een kans om de welvaart te laten toenemen in een mate die alleen in het verre verleden kon worden gerealiseerd. Een uittreden zal blijvend hogere groeicijfers teweeg brengen dan wanneer Nederland in de EU zou blijven, zegt het bureau.

Zwitserland

De groei komt volgens de onderzoekers door het wegvallen van regels en verplichtingen van de EU. Daardoor kan Nederland vrijer handelsbetrekkingen aangaan met andere landen. Als Nederland per 1 januari 2015 uit de EU gaat en daar een overeenkomst mee sluit zal het Nederlands bruto binnenlands product oplopen, zegt Capital Economics. De onderzoekers verwijzen naar de manier waarop Zwitserland dat heeft gedaan.

Volgens de onderzoekers zal het BBP dan in 2035 tussen de 10 en 13 procent hoger liggen dan wanneer Nederland lid van de EU zou blijven. Zo'n overeenkomst leidt ertoe dat de voordelen van de interne markt blijven, maar Nederland is dan vrij met andere landen daarbuiten te onderhandelen, het beste uit twee werelden. Aldus Capital Economics.

Maar ook als Nederland zonder overeenkomst uit de EU gaat, zal dat na verloop van tijd economisch voordeel opleveren, zeggen de onderzoekers.

Wilders blij

PVV-leider Wilders zegt dat hij blij is met de conclusies. Hij noemt het onderzoek het beste nieuws in jaren. Volgens hem biedt het Nederland een uitweg uit de crisis.

Wilders ziet het rapport als een belangrijk politiek wapen. Tot nu toe weet de PVV weinig politieke steun te krijgen voor een 'NExit'. "Het mooie is dat het nu niet alleen Geert Wilders is die het roept, maar een gerenommeerd bureau als Capital Economics", zegt de PVV-leider.

De onderzoekers gaan er wel van uit dat een overgang van de euro naar een eigen munt ordelijk verloopt. Ook nemen ze aan dat andere Europese landen met Nederland zaken willen blijven doen.

Lastig vergelijken

Er bestaan geen vooruitzichten van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau om de groeicijfers van Capital Economics mee te vergelijken. Het CPB vindt dergelijke langetermijnvoorspellingen te onbetrouwbaar omdat ze van te veel onzekere factoren afhangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl