NOS NieuwsAangepast

Torentjes-overleg Rutte en Plasterk

De ministers Hennis en Plasterk hebben vanavond in het Torentje met premier Rutte gesproken over Plasterks uitspraken van vorig jaar over de inlichtingendiensten. Dat bevestigen Haagse bronnen.

Plasterk kwam vandaag in het nauw door het nieuws dat Nederlandse inlichtingendiensten eind 2012 en begin 2013 gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken hebben verzameld. Vorig jaar zei hij nog dat die gegevens waren verzameld door de Amerikaanse geheime dienst.

Serieus

Het Torentjes-overleg toont volgens NOS-verslaggever Ron Fresen aan dat de top van het kabinet de situatie zeer serieus neemt. Tweede Kamerfracties reageerden vandaag zeer kritisch en hebben Plasterk gevraagd om een brief met meer uitleg.

De SP vindt dat de positie van Plasterk ter discussie staat. "Het lijkt erop dat Plasterk geen idee heeft wat er bij de geheime dienst gebeurt", zei Kamerlid Van Raak. "Is hij wel de man die orde op zaken kan stellen?"

Debat

Dinsdag is er een debat over de kwestie. Plasterk heeft laten weten dat hij nu niet wil reageren. Hij wil eerst aan de gevraagde Kamerbrief werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl