NOS NieuwsAangepast

Geen sigaretten meer bij grote drogisterij VS

Een grote Amerikaanse drogist stopt per 1 oktober met de verkoop van sigaretten en andere tabaksproducten. CVS is een van de grootste drogisterijketens in de VS. Een grote stap: het bedrijf denkt dat ze dat 2 miljard dollar per jaar aan omzet kost.

"Dit is de beste manier voor de klanten en ons bedrijf om mensen te helpen gezonder te worden", zegt directeur Larry J Merlo in een verklaring. "Kortgezegd is de verkoop van tabaksproducten in strijd met onze doelstelling."

CVS hoopt hiermee wel meer klandizie van verzekeraars en ziekenhuizen aan te trekken.

In Amerika verschillen de regels voor de verkoop van sigaretten per staat. In San Francisco en Boston mogen drogeristerijen al geen tabaksproducten meer verkopen.

Duwtje in de rug

Volgens gezondheidsexperts kan dat wel eens het duwtje in de rug zijn voor andere verkopers. "Rokers halen hun sigaretten wel ergens anders, maar als meerdere ketens stoppen met de verkoop, worden ze moeilijker te krijgen", zeggen Dr Troyen Brennan van CVS en Dr Steven Schroeder, hoogleraar medicijnen.

Ook president Obama, zelf een ex-roker, is vol lof over het besluit. "Deze stap helpt de pogingen van mijn regering om het aantal aan roken gerelateerde sterfgevallen te verminderen en om te besparen op de ziektekosten", zei hij.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl