NOS NieuwsAangepast

Google belooft Europa beterschap

Het conflict tussen Google en de Europese Commissie lijkt opgelost. Google belooft een aantal belemmeringen voor concurrenten weg te nemen. Eurocommissaris Almunia (Mededinging) noemt de plannen een belangrijke stap voorwaarts.

Google belooft concurrenten zichtbaarder te maken. Op vergelijkingssites van Google voor hotels en winkels komen verwijzingen naar websites van concurrenten te staan.

Google belooft ook eerdere toezeggingen door te voeren.

Voortrekken

De Europese Commissie doet al ruim drie jaar onderzoek naar Google. Volgens Europa trekt Google eigen diensten voor ten nadele van concurrenten. Ook consumenten worden daardoor benadeeld.

Al twee keer kwam Google met voorstellen om zo een boete van Brussel te ontlopen. Die plannen werden steeds afgekeurd door concurrenten en door de Europese Commissie.

Megaboete

Deze keer worden de plannen niet voorgelegd aan concurrenten. Volgens de Eurocommissaris is dat "in deze fase" niet meer nodig.

De Europese Commissie moet nu formeel beslissen of de toezeggingen voldoende zijn om het jarenlange onderzoek stop te zetten. In dat scenario ontloopt Google een megaboete van Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl