NOS NieuwsAangepast

Nuon belooft eerlijke lonen

Elektriciteitsbedrijf Nuon gaat erop toezien dat werknemers bij grote projecten volgens de regels betaald krijgen door aannemers en onderaannemers. Nuon loopt daarmee vooruit op wetgeving die dat verplicht stelt. Minister Asscher heeft er een wetsvoorstel voor naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nuon heeft er met de FNV afspraken over gemaakt. Het elektriciteitsbedrijf ging met de vakbond onderhandelen na berichten over misstanden bij de bouw van twee centrales in de Eemshaven. Onderaannemers betaalden vooral Oost-Europese werknemers ver onder de cao-normen.

Buiten schot

Tot nu toe bleef de hoofdopdrachtgever buiten schot als bouwvakkers en andere arbeidskrachten werden uitgebuit door onderaannemers. De nieuwe wet moet daarin verandering brengen.

Nuon heeft nu als eerste grote bedrijf zelf zijn verantwoordelijkheid vastgelegd voor de arbeidsomstandigheden bij projecten waarvoor het opdrachtgever is.

Nuon zal bij de aanbesteding een goede beloning als voorwaarde stellen. Een gevolg is mogelijk ook dat de kosten van projecten stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl