NOS NieuwsAangepast

Homoprotest tegen Spelen Sotsji

Twee dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Sotsji demonstreren vandaag wereldwijd homoactivisten tegen het beleid van de Russische regering. De betogers willen de grote sponsors van het evenement ertoe bewegen zich uit te spreken tegen de wetgeving in Rusland over homoseksualiteit.

Vorig jaar nam het Russische parlement een wet aan tegen het promoten van niet-traditionele seksualiteit, een wet die algemeen werd opgevat als een aanval op de rechten van homoseksuelen. De wet stelt het strafbaar om aan minderjarigen informatie over homoseksualiteit te verschaffen.

In negentien steden in de hele wereld doen homoactivisten vandaag een beroep op sponsors zoals Coca Cola, McDonald's, Samsung en Visa. Er wordt onder andere gedemonstreerd in Sint-Petersburg, Parijs, Londen en New York.

Poetin

Vorige maand zei president Poetin dat homoseksuelen welkom zijn in Sotsji, "zolang ze kinderen maar met rust laten". Hij sprak ook tegen dat er een verbod is in Rusland op niet-traditionele seksuele relaties. Er is wel een verbod op propaganda voor homoseksualiteit en pedofilie, zei hij.

Poetin is inmiddels aangekomen in Sotsji, voor de opening van de Winterspelen op vrijdag.

Homoseksuele minister

Gisteren maakte de Noorse minister van Volksgezondheid Bent Hoeie bekend dat hij samen met zijn man naar de Paralympische Winterspelen in maart in Sotsji gaat. Hoeie is aangewezen als de officiële vertegenwoordiger van Noorwegen bij die Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl