NOS NieuwsAangepast

Winstalarm Ballast Nedam

Ballast Nedam gaat nog eens 150 banen extra schrappen. Het bouwbedrijf stuurde vanmorgen een winstalarm rond omdat het in 2013 in de rode cijfers is beland.

Het bedrijf heeft een operationeel verlies geleden van naar verwachting 25 tot 30 miljoen euro. Bij de kwartaalcijfers in oktober waarschuwde het bedrijf al voor rode cijfers en banenverlies. De verliezen zijn in de laatste drie maanden zelfs verdubbeld.

De 150 banen komen bovenop de 250 te schrappen arbeidsplaatsen die in oktober al waren aangekondigd.

Op de Amsterdamse beurs zetten beleggers het aandeel op een dikke min. Het aandeel verliest bij opening meer dan 9 procent.

Kwart van de banen weg

Het bedrijf heeft aanhoudend last van de slechte marktomstandigheden en de malaise in de bouw. Bovendien is het bedrijf 15 tot 20 miljoen euro kwijt aan onder meer reorganisatiekosten.

Bij de regionale bouwactiviteiten staat de winst onder druk door minder inkomsten en hoge kosten. De komende maanden zullen de regionale bouwonderdelen daarom nog drastisch geherstructureerd worden.

Door de herstructureringen zal het aantal werknemers bij Ballast Nedam met een kwart afnemen. Eind 2011 telde de bouwer ongeveer 4000 werknemers, eind dit jaar zullen dat er nog maar 3000 zijn.

Nieuw geld

Om de financiële problemen op te vangen en de balans te versterken gaat het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven. Daarmee wil Ballast Nedam 30 miljoen euro ophalen. Met de banken is een overbruggingskrediet van 30 miljoen afgesproken dat wordt terugbetaald met de opbrengst van de emissie.

Verder zijn met de banken overeenkomsten gesloten voor nieuwe leningen ter waarde van 80 miljoen euro. Grote aandeelhouders zijn akkoord gegaan met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De definitieve jaarcijfers worden op 7 maart gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl