NOS NieuwsAangepast

Italië: veel meer bootvluchtelingen

Italië heeft de toestroom van bootvluchtelingen nog niet onder controle. In januari kwamen volgens de regering meer dan 2000 mensen aan land, dat zijn er tien keer zoveel als in dezelfde maand vorig jaar.

In totaal bereikten vorig jaar 42.925 bootvluchtelingen de Italiaanse kust. Dat is 325 procent meer dan in 2012, zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Bubbico. Volgens hem zijn de mensen die tijdens de overtocht zijn omgekomen, niet meegerekend.

Lampedusa

Vooral het eiland Lampedusa wordt vaak bereikt; daar kwamen 14.753 mensen aan land. Verreweg de meeste illegale immigranten kwamen uit Syrië, zegt Italië. Volgens Bubbico zijn vorig jaar 2925 bootjes onderschept. Vaak zijn ze overvol. De meeste schepen vertrekken vanuit Libië, Egypte en Turkije.

Honderden doden

De oversteek is gevaarlijk. Zo kwamen er in oktober zeker 350 vluchtelingen om het leven. Later die maand verdronken nog eens tientallen mensen.

Begin januari werden op een dag meer dan duizend vluchtelingen opgepakt door de Italiaanse marine. Italië bekijkt met hulp van de Europese Unie hoe het probleem kan worden aangepakt. Om de vluchtelingen te redden zet Italië onder meer extra marineschepen en vliegtuigen in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl