"Huizen Groningen snel steviger"

De Tweede Kamer wil dat huizen in Groningen met spoed verstevigd worden. De politieke partijen begrijpen de zorgen van de burgemeesters in het Groningse aardbevingsgebied.

Uit een enquête van de NOS onder de burgemeesters in het gaswinningsgebied komt naar voren dat de veiligheid van de bewoners hun belangrijkste zorg is. Het is belangrijker dan de afhandeling van schade of geld voor leefbaarheid.

Snel

PVV-Tweede Kamerlid Reinette Klever zegt dat het van groot belang is dat huizen snel gerepareerd en verstevigd worden. Haar collega Stientje van Velthoven van D66 zegt: "Wat echt helpt is het aanpakken van zwakke huizen en dijken. Ik vind ook dat we daar heel snel mee moeten beginnen."

Zorgen

De burgemeesters vinden dat inwoners van het gaswinningsgebied in Groningen niet meer veiligheidsrisico's mogen lopen dan andere Nederlanders. Ze zeggen ook dat er te veel onzekerheid is over de veiligheid in de toekomst. En dat leidt tot een toenemende zorg onder de bevolking.

Debat

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het gaswinningsbesluit van minister Kamp van Economische Zaken. Agnes Mulder, CDA-Tweede Kamerlid, wil dat minister Kamp (Economische Zaken) zegt hoe hij het veilig wil maken. "Daar gaat het om", aldus Mulder. "En dat het niet alleen een economische afweging is, maar dat ook hij ook daadwerkelijk geeft om de veiligheid van onze inwoners."

In februari hebben de 'aardbevingsgemeenten', de gemeente Groningen en de provincie een gesprek met het Staatstoezicht op de Mijnen om zich bij te laten praten over de veiligheidsrisico's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl