NOS NieuwsAangepast

Snowden jaagt Pentagon op kosten

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben grote gevolgen voor de werkwijze van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat zegt het hoofd van de Militaire Inlichtingendienst, Michael Flynn.

Snowden heeft zoveel documenten gestolen, dat afdelingen er niet van uit kunnen gaan dat hun werkwijze nog langer veilig is. Het aanpassen van die werkwijze en van het personeelsbestand wordt een kostbare zaak, verwacht Flynn.

Bij het leger, de marine en de luchtmacht zijn al grote veranderingen in gang gezet.

1,7 miljoen documenten

Flynn legde een verklaring af voor een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij zei dat Snowden waarschijnlijk alle documenten pakte die hij pakken kon.

De klokkenluider heeft naar schatting 1,7 miljoen stukken ontvreemd. Volgens James Clapper, de directeur van de gezamenlijke inlichtingendiensten, gaat minder dan 10 procent over binnenlandse afluisterprogramma's, zoals het verzamelen van telefoon- en internetgegevens.

Clapper noemde de diefstal "in potentie de grootste en meest beschadigende diefstal van geheime gegevens uit de Amerikaanse geschiedenis". Al eerder deed Clapper een oproep aan Snowden om de stukken terug te geven.

Nobelprijs

In Brazilië heeft een senator vandaag Edward Snowden voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Senator Vanessa Grazziotin zegt dat zijn onthullingen over de werkwijze van de Amerikaanse NSA hebben bijgedragen aan een meer "stabiele en vreedzame wereld".

Eerder deden twee Noorse politici dat ook al. Iedereen kan bij het Nobelcomité een kandidaat voor de prestigieuze prijs voordragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl